Према многим тумачима овај погром је био прва назнака онога што данас називамо Холокаустом. „Кристална ноћ“ је назив за велики погром усмерен против јеврејских грађана широм земље који се десио широм Немачке и Аустрије у ноћи 9. новембра 1938. године.
Прича о „Кристалној ноћи“ почела је у октобру 1938. године, када је 15.000 Јевреја пољског порекла протерано из Немачке и искрцано на пољској граници. Десничарска антисемитска пољска влада, која је говорила о сопственом „јеврејском питању“, одбила је да их прими, па је њих око 5.000 остало на ничијој земљи.

Непосредни инцијатор био је Хершел Гринспан, немачки Јевреј који је побегао у Француску. У данима након прогона Јевреја, Гринспан је примио писмо од своје породице у коме су описане ужасне ствари које су искусили током депортације. Он је у знак освете извршио атентат на Ернста фон Рата, секретара немачке амбасаде у Паризу.

„Нека ми Бог опрости…“

Хершел Гриспан је 7. новембра ујутру купио револвер и муницију, а затим отишао у немачку амбасаду тражећи да га прими неко службено лице. Примио га је Ернст Едуард фом Рат. Одмах по уласку у канцеларију Хершел је пуцао и погодио га са три хица у стомак, да би се потом предао француској полицији.

У џепу је имао писмо, адресирано родитељима, у ком је писало: „Нека ми Бог опрости. Морао сам нешто да урадим тако да цео свет чује мој протест. “

Два дана касније Рат је преминуо у болници, што је нацистима дало повод да започну дивљање усмерено против Јевреја и јеврејске имовине. Планирано је да напад изгледа као спонтани чин, али га је уствари организовала тадашње немачко нацистичко руководство.

У Кристалној ноћи оштећене су или уништене, готово све синагоге које су постојале у Немачкој. Оскрнављена су јеврејска гробља више од 7000 јеврејских радњи је уништено или запаљено.

Ватрогасци који су стизали на места пожара добили су наредбе да их не смеју гасити.

Више од 30.000 Јевреја, махом младих људи, је ухапшено и депортовано у концентрационе логоре познате по бруталном третману према затвореницима.

Број убијених у „Кристалној ноћи“ никада није тачно утврђен. Најчешће се помиње број 91, али се процењује да је током та два дана немира живот изгубило око 200 Јевреја рачунајући и већи број самоубистава која су уследила после свих ових догађаја. Када се томе дода и број настрадалих у концентрационим логорима, долази се до броја од око 2000 до 2500 директних и индиректних жртава „Кристалне ноћи“. Природу злочина осликава и чињеница да су чак и неки Немци који нису били Јевреји убијени само зато што је неко сматрао да „изгледају као Јевреји“.

И то није било све. Нацистичка власт је Јеврејима, као казну за атентат, одредила да плате милијарду марака, а издата је и наредба да се све јеврејске продавнице и фирме, које су још увек постојале, предају у руке „аријеваца“. На тај начин су преостали Јевреји остали без већине свог капитала и искључени су из јавног живота Немачке.
То је био пример колективног кажњавања, које је Женевским конвенцијама касније забрањено. Један од највиших нацистичких званичника Херман Геринг, који је био познат по свом залагању за антијеврејске мере, случајно је разоткрио праву позадину догађаја и описао тешке услове којима су били изложени Јевреји.

Он је, приликом најављивања насилне наплате казне након Кристалне ноћи, између осталог изјавио: „Као допринос за њихове гнусне злочине они ће морати да милијарду марака. Свиња неће починити ново убиство. Узгред, морам да приметим да не бих волео бити Јеврејин у Немачкој“.

Аустријска „Кристална ноћ“

Догађаји у анектираној Аустрији били су такође сурови. Од свих погрома проведених током „Кристалне ноћи“, једино је погром у Бечу представљао потпуни успех. Највећи број од 94 бечких синагога и богомоља је био тешко оштећен или потпуно уништен. Јевреји су били изложени понижавању на све могуће начине, укључујући и бесмислено рибање тротоара, уз подсмевање суграђана Аустријанаца, понекад чак и пријатеља и комшија. У званичном извештају о догађају у Аустрији наводи се да да је 191 синагога била оштећена, од чега је 76 комплетно уништено, 100.000 Јевреја је било ухапшено а 815 јеврејских радњи и фирми је уништено.

„Кристална ноћ“ је била само почетак ужаса који су уследили. У октобру 1941. године нацисти су почели депортације у концентрационе логоре.

У Немачкој пре Другог светског рата живело око 600.000 Јевреја, а након 1945. остало их је само 12.000. Данас у Немачкој живи више од 110.000 Јевреја или особа јеврејског порекла, па је тако Немачка опет постала једна од европских земаља с великим јеврејским заједницама.

Упркос оживљавању јеврејске културе, према подацима немачко-израелског друштва, у Немачкој је још увек изражен јак антисемитизам.

Зашто се погром назива „Кристална ноћ“?

Постоји неколико тумечења термина „Кристална Ноћ“, највероватније је порекло утемељено не у немачкој пропаганди већ у разговорима обичних људи, поготово у Берлину. Свесни чињенице да су почињени много озбиљнији злочини него што је разбијање излога, људи су сковали овај еуфемистичан назив јер су се бојали репресије нацистичког државног апарата ако би назвали ствари правим именом. Многим људима је било јасно да новембарски погроми нису били изливи „спонтаног гнева немачког народа“ као што је нацистичка пропаганда покушавала да представи, већ државно-организован и извршен чин терора. Данас се израз „кристална ноћ“ често користи као опис сличних догађаја током етничких или верских нереда.

Извор: Србија данас