У организацији Српског народног вијећа Вировитичко-подравске жупаније и општине Чађавица, у петак 8. децембра ове године испред споменика пострадалој деци Поткозарја у Новсковачкој Дубрави, побијених од августа до децембра 1942. године – њих шесдесет и деветоро у старости од три месеца до три године, одржан је молитвени помен и комеморативни скуп. По благослову Његовог Преосвештенства владике Пакрачко-славонског г. Јована, овогодишњи молитвени помен – парастос, служили су архимандрит Павле (Радусиновић) игуман манастира Ораховица, протојереји – ставрофори Лука Босанац и Јован Шаулић, протојереј Драган Гаћеша и јереј Јовица Гачић. Овом молитвеном скупу с верним народом присуствовали су: г. Милан Шапић, генерални конзул Републике Србије у Вуковару, г. Бранко Јуришић, секретар СНВ-а, г. Игор Павковић, заменик жупана Вировитичко-подравског, г. Златко Угљешић и г. Бранко Карамарковић из СНВ-а општине Чађавица.

Извор: Саборни храм Свете Тројице у Пакрацу

 

Након њемачко-хрватске офанзиве на Козару и Поткозарје, када је у Јасеновачки комплекс логора и друге сабирне и радне логоре, отјерано преко 68.600 српских жена, дјеце и нејачи, односно све што је ухваћено у збјеговима и није побијено у Козари или на кућним праговима, дио српског становништва је размјештен по славонским селима.

У Носковачкој Дубрави се након офанзиве нашло између 250 и 300 српских жена, дјеце и стараца који су боравили у напуштеним шталама. Због тешких логорских услова, умрло је или убијено на стотине жена и дјеце који нису завршили у Јасеновцу, а у Носковачкој Дубрави, на православном гробљу у близини Драве, сахрањено је 69 српских малишана старости од 3 мјесеца до 3 године.

Фотографије са помена преузете са:
https://www.facebook.com/pg/marinianis/photos/?tab=album&album_id=1392984217496711