Због, како тврде, лажног и злонамјерног представљања козака и руског народа у серији „Сенке над Балканом“, Козачки центар Црне Горе се обраћа јавности, истичући да су наводне историјске чињенице које су приказане у серији историјски неистините.

Они наглашавају да поменуто није „умјетничка слобода“ већ је подвала и манипулација.
Наставак њиховог саопштења преносимо у цјелости.

„Умјесто да наши умјетници приказују славну историју српског и руског народа они се служе неистинама. Непримјерено је да се у тако лошем свјетлу прикажу руски козаци који су толико много задужили српски народ. Руски народ онако унесрећен олујом комунистичке револуције (коју су финансирали и организовали западни центри моћи) нашао је уточиште у нашој земљи Краљевини Југославији (СХС) која је тек изашла из рата. Козачки добровољци су нам помогли у ослобођењу од Турака (само у вријеме кнеза Милана погинуло је преко 700 руских добровољаца), чували су границу Краљевине Југославије при чему су многи погинули (само на простору Црне Горе у одбрани границе на Проклетијама 1924. године погинуло је 26 руских козака). Наша браћа Руси су дали огроман допринос обнови и развоју наше земље коју су искрено завољели и за коју су гинули. Многи козаци су своје животе оставили на изградњи путева у Краљевини Југославији (само на изградњи деонице пута Врањска Бања-Босилеград у дужини од 70км четири године радило је око 3000 кубанских козака). Многи су погинули у одбрани Републике Српске.

Не заборавимо да су знаменити Срби и Црногорци служили у козачким јединицама у Русији попут Арсена Карађорђевића, Филипа Пламенца и других.

Српски и руски народ су толико наружени западном пропагандом уз помоћ њихове филмске индустрије да је недопустиво да још и наши познати умјетници стварају лошу слику о нашем и руском народу. Опште je познато да филмови и серије представљају меку силу коју западни центри моћи користе да би формирали мишљење народних маса. Стварање филмова и серија је велика одговорност и наши умјетници коришћење неистина не могу оправдати ‘умјетничким слободама’ јер наш народ, а посебно наша дјеца, формирају своје мишљење управо на основу филмова и серија.

Српски и руски народ је претрпио милионска клања у Првом и Другом светском рату. Зашто се не праве филмови који би свијету показали истину о томе колико смо заједно пропатили? Зашто се новац троши за филмове и серије гдје се износе лажи о нама и гдје нас омаловажавају?

Просто је невјероватно да је један од спонзора ове серије национална телевизија Србије РТС!“

Извор: https://www.in4s.net/kozacki-centar-crne-teska-istorijska-podvala-seriji-senke-nad-balkanom/