Logor Jasenovac IIIC, fotografisano 1942. godine (mjesto današnjeg Spomen-obilježja Cvijet)

Dr. Razum: Dokazat ćemo da su u Jasenovcu partizani svoje zločine podmetnuli ustašama

Povjesničar dr. Stjepan Razum: “U Jasenovcu su partizani svoje okrutne i masovne zločine podmetnuli ustašama – mi povjesničari to ćemo i dokazati!”

Опширније...

Zvorničanin tri puta izbegao smrt: Život kao akcioni film

Zvornik - Ratovi na balkanskim prostorima ostavili su traga na svakoj generaciji, od kojih su neki preživeli dva rata i iz njih jedva izvukli žive glave. Neđo Lukić (87) iz zvorničkog sela Đevanje, u Drugom svetskom ratu tri puta je pobegao od ustaške kame. Iako u godinama, Lukić je sačuvao vedar duh i sveže pamćenje.
Imao je, kaže, 18 godina, kad su sa formiranjem NDH u mestu Drinjača, kome pripada selo Đevanje, stigle ustaše i uz pomoć lokalnih muslimanskih fašista uspostavili strahovladu.

Опширније...

„Случајни“ пожар који је уништио доказе о злочинима над Србима

Преварили су се хроничари који су пре 10 година о изузетно вредној документационој грађи, коју је предано сакупљала и на научно објективан начин обрадила историчар уметности Бојана Исаковић из Београда, написали да је заувек од заборава отргнуто више од 1.000 докумената о геноциду над српским народом у периодима од 1941. до 1945. и од 1991. до 1992. године.

Опширније...

Иванишевић: Факти доказују геноцид у НДХ

Директор београдског Института за истраживање српских страдања, Миливоје Иванишевић, упозорава да се деценијама покушава заташкати геноцид у Независној Држави Хрватско и Јасеновцу, те да је најчешћа примједба - да нису позната сва имена побијених.

Опширније...

Дневник усташе: Британска тајна служба чувала Анту Павелића

На црном тржишту поверљиве документације појавио се после 36 година шифровани дневник, преписка и записници са саслушања Крунослава Драгановића, једног од најзначајнијих римокатоличких великодостојника Независне Државе Хрватске. Реч је о злочинцу који је, парадоксално, као слободан човек мирно умро у СФРЈ, наглашава историчар проф. др Вељко Ђурић Мишина.

Опширније...

Holocaust survivor wants this story told

Bob Jugovic’s fate as a successful Hamilton real estate broker might have been foretold centuries earlier thanks to the heroics of the medieval Serbian warrior he was named after.

Опширније...

ХР Википедија: Партизани убијали у Јасеновцу


Усташки покрет није био свесно десно-радикалан, расистички и тоталитаран, за појаву усташке иконографије у модерној Хрватској криви су масони, антифашизам је ограничавање свих основних људских слобода, партизанских злочина било је три пута више него усташких, за јасеновачке жртве криви су партизани, а у Хрватској се редовно организују антифашистичко-четничке прославе на рачун пореских обвезника. Ово је укратко суштина онога што се може наћи на хрватској верзији интернет енциклопедије - википедије.

Опширније...

Ни Немачка није имала Јасеновац

У Аушвицу и другим немачким логорима убијање је обављано на индустријски начин, а Јасеновац је био дивљачка супротност свему томе.

Опширније...

Хрватска умањује злочин у Јасеновцу, а велича стрељане злочинце из Блајбурга

У Хрватској се одвија систематски контролисан процес ревизије историје, при чему се умањују и заташкавају злочини НДХ, док се истовремено усташки злочинци приказују као жртве. Цео процес се одвија под покровитељством Римокатоличке цркве.

Опширније...

Friday the 20th. UG Jastrebarsko1942