Хрватска умањује злочин у Јасеновцу, а велича стрељане злочинце из Блајбурга

Категорија: Jasenovac članci

У Хрватској се одвија систематски контролисан процес ревизије историје, при чему се умањују и заташкавају злочини НДХ, док се истовремено усташки злочинци приказују као жртве. Цео процес се одвија под покровитељством Римокатоличке цркве.

 

Ватиканско величање усташа у Блајбургу

На миси за стрељане усташе у Блајбургру, сплитско-макарски надбискуп Марин Баришић, рекао је како је Блајбург симбол највећег страдања хрватског народа.

„Од људске злобе страдале су хиљаде људи, не само у Блајбургу него и у Јасеновцу, Вуковару и Шкабрњи. Данас смо на пољима трагедије коју је починила комунистичка идеологија последице чега и данас осећа хрватски народ у идеолошком и демографском смислу. Овде треба бити уједињена цела Хрватска.“ – рекао је Баришић.

Он је додао да недостаје хуманости и воље да се до краја истражи где су све жртве нестале у Другом светском рату.

На Блајбуршком пољу у Аустрији први је говорио у име покровитеља манифестације Томислав Толушић, жупан вировитичко-подравски који је нагласио да се овај злочин и данас жели сакрити и минимализовати.

„Неупућени би рекли да је данас другачије него за време ‘машинерије страха’, али идеолошки ‘синови злочина’ поновно прекрајају историју.“ – рекао је Толушић.

Случај Блајбург, познат је као Заробљавање и егзекуција усташа и односи се на догађај који се десио крајем Другог светског рата у селу Блајбург на аустријско-словеначкој граници. Током маја 1945. убијени су припадници или сарадници фашистичких режима од стране припадника Југословенске армије. Међу стрељанима је највише било Хрвата, припадника усташа и домобрана.

Усташки злочини се не приказују у Јасеновцу

Музејска поставка у Спомен-подручју у не приказује причу о злочину усташа, тврди Јулија Кош у писму амбасадорима у Хрватској.

Бивши члан Управног одбора Спомен-подручја Јесеновац, Јулија Кош упутила је писмо амбасадорима у Хрватској у коме их обавештава да стална музејска поставка у Спомен-подручју приказује лажну, ревизионистичку слику некадашњег концентрационог логора Јасеновац, а не приказује причу о злочину.

“Основни проблем музејске поставке је у томе што су информације о историјској истини о злочину почињеном у Јасеновцу приказане замагљено, уз систематско избегавање јасног приказивања иједне битне информације. Ова поставка не приказује причу о злочину.” – наводи се у писму које преносе медији у региону.

Јулија Кош прецизира да музејска поставка посетиоцима не нуди одговоре на најважнија питања – да су злочин починиле усташе у Независној Држави Хрватској од 1941. до 1945. године, да је злочин почињен над Србима, Јеврејима и Ромима, али и заробљеним партизанима, и да је почињен систематским окрутним масовним убијањем, заснованом на усташким расним законима и њиховој општој политичкој идеологији.

„Већ више од седам година упорно пледирам на високе државне функционере да нешто учине на исправљању овог проблема. Али, они су, активно или пасивно, одбили да утичу на мењање ове сталне музејске поставке.“ – каже Јулија Кош.

Ревизионистичка политика започела је са тзв „демократским променама“ у Хрватској 1990. године и доласком на власт проусташких странака које су започеле рат против Југославије и српског народа. Злочини над Србима настављени су током 1990-их, а политика геноцида довела је до протеривања скоро целокупног српског становништва са територије данашње Републике Хрватске.

На недавним скуповима и концертима у Хрватској показало се да усташе и даље имају велику подршку становништва, а фашизам, антисемитизам и србофобија испољавају се несмањеном жестином док се најбестијалнији злочини прослављају.

http://www.srbel.net/2013/05/12/hrvatska-umanjuje-zlo%C4%8Din-u-jasenovcu-a-veli%C4%8Da-streljane-zlo%C4%8Dince-iz-blajburga/

Monday the 23rd. UG Jastrebarsko1942