Logor Caprag

Категорија: Logor Caprag

Логор Цапраг је био усташки концентрациони логор близу Сиска, где су у почетку углавном довођени свештеници Српске Православне Цркве и чланови њихових породица, а касније и остали Срби, који су депортовани у Србију.

Логор је постојао од јула до септембра 1941. године. На место протераних српских свештеника постављани су римокатолички свештеници довожени из Словеније. Заповедник логора у Сиску и Цапрагу био је Љубомир Шешеглија.

Протеривање свештеника СПЦ из НДХ први пут је забележено на седници немачких и хрватских представника 4.6.1941. у Загребу. Том приликом говорило се да је то реципроцитет за римокатоличке свештенике који ће бити протерани из Словеније у Хрватску. Потом је Државно равнатељство за понову (НДХ) формирало 2.7.1941. Одбор за пресељење православних свештеника у Србију. Одбор је, убрзо, свим локалним органима власти послао специјални допис са наредбом за хапшење православних свештеника. Истом наредбом тражили су довођење свештеника у припремљени сабирни и исељенички логор Цапраг. У почетку је било планирано стварање само једног сабирног и исељеничког логора, али су касније створена још два сабиралишта: Даница код Копривнице и Славонска Пожега. Хрватске власти су 9.7.1941. расписом тражиле од својих подређених органа и тачне податке о броју свештеника СПЦ. Хапшење православних свештеника се одвијало у периоду 9-11.7.1941. и није успело у потпуности. Пошто се вест прочула, на молбу Милана Недића, немачка команда је интервенисала, па је група свештеника са породицама пребачена у Србију. Преостали су ухапшени и интернирани у логоре у Цапрагу и Сиску.

За хрватске планове о хапшењу и протеривању свих православних свештеника из НДХ дознали су и немачки официри у Загребу. О томе су разговарали и са надбискупом Алојзијем Степинцем и он ми је потврдио да он и римокатоличка црква то одобравају. Први транспорт ка Београду кренуо је 17.7.1941. године.

Хапшење и интернирање свештеника у логоре поновило се 9.8.1941. године. Истовремено је наређено да се свим преосталима забрани свако даље чинодејствовање. Та наредба требало је да буде круна свих казни које су се односиле на СПЦ у НДХ. У међувремену, многи свештеници побијени су на разне начине и на разним стратиштима, а још више их је похапшено и затим пресељено у Србију.

Након престанка депортација логор је ликвидиран.

http://sr.wikipedia.org/wiki/caprag

 

Friday the 20th. UG Jastrebarsko1942