Logor Stara Gradiška

Категорија: Logor Stara Gradiška

Логор V – Стара Градишка налазио се тридесет километара источно од Јасеновца. Првобитно је то била аустријска војна утврда која је за вријеме Краљевине Југославије претворена у казнионицу. Први заточеници у Стару Градишку су доведени у мају 1941. године. У састав јасеновачких логора Стара Градишка је ушла крајем 1941. године.
Логор је био опасан зидом високим 6 метара а на угловима су биле куле осматрачнице с митраљезима. У првобитној замисли Макса Лубурића у Логор V је требало да се затварају они који су били политички неистомишљеници усташа.  Међутим, у љето 1942. године у логор усташе доводе српске жене и око 12 хиљада српске дјеце с Козаре.

Логораш Адолф Фридрих се сјећа: ...“Тада су на ред дошла дјеца, од новорођенчета до 15 година, која су одузета мајкама и премјештена у посебан дио логора.... Једне ноћи су сву старију дјецу одвели и побили маљевима и жељезним шипкама. Гробари су цијелу ноћ колима морали одвозити мртву дјецу ван логора, гдје су их покопавали...“
У новембру 1944. године већина логораша је убијена или одведена у Логор Циглану а у Старој Градишци је остало око 70 логораша.
23. априла 1945. у Стару Градишку улази Југословенска армија.

Izvor: www.jusp-donjagradina.org

Monday the 23rd. UG Jastrebarsko1942