Место српског васкрса

Зашто је за Србе битно да знају где су и шта су Пребиловци? Ово је кратка прича о једном селу, о српском страдању и васкрсу.

Опширније...

Потписан Уговор за Спомен Цркву Васкрсења Христовог у Пребиловцима

У Владичанском двору у Мостару у четвртак 09. маја 2013. године потписан је Уговор са извођачем радова за Спомен Цркву Васкрсења Христовог у Пребиловцима. Уговор су потписали у име инвеститора: Епархије Захумско-херцеговачке и приморске епископ ЗХиП г. Григорије и парох чапљински јереј Данило Боро, а у име извођача радова „Gemax" д.о.о. Мостар г. Вања Пешут.

Опширније...

НАСТАВАК ГЕНОЦИДА НАД СРБИМА

БЕОГРАД, 25. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Формирање "Хрватске православне заједнице" је доказ да се сви облици геноцида над Србима примјењују и у новој независној Хрватској, успостављеној 1991. године, изјавио је Срни предсједник Управног одбора Српског националног друштва "Пребиловци" Миленко Јахура.

Опширније...

УСПОСТАВИТИ ДОСТОЈАНСТВЕН ОДНОС ПРЕМА ПРЕБИЛОВАЧКИМ ЖРТВАМА

ПРЕБИЛОВЦИ, 4. АВГУСТА /СРНА/ - Код рушевине Спомен-храма у Пребиловцима, код Чапљине, данас је служена Света литургија са поменом за становнике овог села и Србе из околних мјеста које су 1941. године побиле усташе.

Опширније...

Патријарх Павле - Беседа у Пребиловцима 1991.


Патријарх Павле је после одслуженог парастоса новомученицима Пребиловачким, испред ,,Дома културе,, (у коме се у лето 1941 године одиграо крвави усташки пир), беседио окупљеном народу о истинском смислу страдања. 

Опширније...

КАКО ЈЕ ПРЕБИЛОВАЧКА НЕЈАЧ ГУРАНА У ШУРМАНАЧКУ ЈАМУ, У КОЈОЈ ЈЕ СКОНЧАЛО 2000 СРБА


СВЈЕДОЧЕЊЕ ДВОЈИЦЕ МУСЛИМАНА И ЈЕДНОГ ХРВАТА О УБИЈАЊУ ЖЕНА И ДЈЕЦЕ У ШУРМАНАЧКОЈ ЈАМИ

"Дос. 4658                                                                                                           Инв. број 56732

ЗАПИСНИК

Састављен дне 9.јула 1946 пред Земаљском комисијом за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача, у Чапљини, срез Чапљина, округ херцег.

Опширније...

Уплата прилога за обнову храма у Пребиловцима

Првобитни храм посвећен посвећен Сабору Српских светитеља и Пребиловачких мученика у селу Пребиловцима код Чапљине грађен је 1991/92. године и није довршен до рата. У његову крипту су 4.августа 1991. године, на педесету годишњицу страдња, положене мошти српских мученика међу којима је био велики број жена и дјеце, убијених од усташа 1941. године у 13 херцеговачких јама и 4 стратишта.

Опширније...

Усташки злочин над српским народом у Пребиловцима у Херцеговини (трећи део)

Отварање јама, сахрана усташких жртава и градња Спомен храма у Пребиловцима, посвећеног новомученицима, поред старих и нових усташа, сметало је и другима, у земљи и иностранству, чији је главни политички циљ био разбијање Југославије по авнојевским шавовима, на српску штету и несрећу. Ови догађаји откривали су, дотле сакривену или замагљену истину о ужасном страдању Срба у Независној Држави Хрватској, чију су обнову многи тада спремали. Кости из јама су упозоравале да би такви планови били, не само неправедни него и опасни. Такође, тек развијеном култу Међугорја, одједном је запретила срамота.

Опширније...

Усташки злочин над српским народом у Пребиловцима у Херцеговини (други део)

Дубравско село Опличићи које се налазе поред пута Чапљина-Столац, било је мета усташке акције у исто време кад и Пребиловци. У овом селу убијено је око 160 Срба, углавном мушкараца старијих од 15 година, али је међу жртвама било и жена и деце. После мучког препада од стране комшија муслимана и Хрвата, опличићки Срби су прво затворени у зграду Дуванске станице на Домановићима. После понижавања и премлаћивања, везани жицом по двојица, камионима су спроведени до јаме у оближњем Бивољем брду, у коју је већ био бачен велики број Срба о Видовдану и после њега.

Опширније...

Усташки злочин над српским народом у Пребиловцима у Херцеговини (први дио)

Усташки злочин над српским народом у селу Пребиловци у Херцеговини је без примера и један је од најгорих и најсрамнијих догађаја у људској историји. Да припадају неком другом народу, Пребиловци би били познати и поштовани у целом свету и заштићени у сваком погледу, попут Аушвица, Хирошиме, села Лидица у Чешкој...

Опширније...

Ubica srpskе djece mučenik u Katoličkom kalendaru za 2012. godinu

Dok drži "molitvene osmine" sa Grigorije Durić i Danilom Pavlovićem, "crkva u Hrvata", istovremeno, daje do znanja da ostaje vjerna svojoj ustaškoj prošlosti. Najbolji dokaz takvog opredjeljenja je Katolički kalendar župe Gospić posvećene "Navještenja Blažene Djevice Marije", u kome su kao mučenici navedeni i mnoge ustaše - "svećenici" te "crkve".

Опширније...

Пребиловци, пребијање хрватско-српских повесних рачуна и ЕУ

Док се на хрватској страни већ две деценије води отворена јавна кампања против Срба као општем колективном повесном злу за хрватски национ (сплитски градоначелник је само једна кап у Јадранском мору) и тиме свесно и плански оправдава геноцидно етничко чишћење Липе Њине од Срба у 20-ом столећу (Хрватска је, иначе, поред Албаније данас етнички најхомогенија европска држава), дотле се на српској страни, а у духу одлука Другог засиједања АВНОЈ-а, прећуткује права страна хрватско-српских односа у новијој јужнословенској повесници. Зашто се Србија, иначе једина међународно призната држава српског народа, још увек није ослободила авнојевског духа „братства и јединства“? Управо стога што њом и даље владају авнојевски депутати из Бихаћа и Јајца, заједно са својим бенефицираним потомцима.

Опширније...

Достојна сахрана усташких жртава након пола века

1991. година, број 573, страна 5

„Ко у јаму није силазио
и у њојзи примио нафору,
обгрлио сени своје деце
целивао брата без удова
и познао мајку по осмеху,
тај се није из нишчих дигао
ни појмио нашу литургију“...
Милан Комненић (Јаловница)Протекле јесени, пред педесету горишњицу од страдања у Независној Држави Хрватској, српски народ је почео да са херцеговачких јама скида бетонске оклопе, које је почетком шездесетих година поставила титовска власт, у намери да прикрије хрватске злочине. Тако су се после пет деценија стекли услови за хришћанску и цивилизовану сахрану жртава које страдаше у неописивим мукама само зато што су били православни Срби.

Опширније...

Милорадово слово у Пребиловцима 24. новембра 1990. године

Пред пребиловачком школом гдjе су били пренешени костурни остаци извађени из Голубинке и jош неколико херцеговачких jама. Слово Милорада Екмечића jе одржано након опиjела коjе jе служио Митрополит Дабробосански и епископ Захумско- херцеговачки високопреосвећени Владислав.

Опширније...

APEL ZA OBNOVU HRAMA U PREBILOVCIMA

Позивамо све наше земљаке потомке, сроднике и поштоваоце мученика страдалих у геноциду 1941- 45, и све људе добре воље да према својим могућностима и осјећанима дају прилог за обнову Храма Пребиловачких и других мученика у селу Пребиловцима.

Опширније...

СПИСАК ПРИЛОЖНИКА ЗА ОБНОВУ ХРАМА У ПРЕБИЛОВЦИМА

 

 

 

 

 

 

 

  

 ПРИЛОЖНИИЦИ СУ УПИСАНИ ПО РЕДУ УПЛАТЕ  ПРИЛОГА. СПИСАК СЕ ОБЈАВЉУЈЕ ДА БИ ПРИЛОЖНИЦИ И ЈАВНОСТ ИМАЛИ НЕОПХОДАН УВИД У РАД ОДБОРА ЗА ОБНОВУ ХРАМА. НЕЋЕ БИТИ ОБЈАВЉИВАНА ПУНИ ПОДАЦИ О ПРИЛОЖНИЦИМА КОЈИ СЕ НЕ СЛАЖУ СА ОБЈАВЉИВАЊЕМ. СПИСАК ПРИЛОЖНИКА БИЋЕ ПЕРИОДИЧНО ДОПУЊАВАН. УКОЛИКО ВАШЕ ИМЕ  НИЈЕ ОБЈАВЉЕНО, ОДН. АКО СУ ИМЕ ИЛИ ВИСИНА ПРИЛОГА НЕТАЧНО НАВЕДЕНИ МОЛИМО ДА НАМ СЕ ОДМАХ ЈАВИТЕ.

Опширније...

ПРИЛОЖНИЦИ ЗА ОБНОВУ ДОМА КУЛТУРЕ

ПРИЛОЖНИЦИ ЗА ОБНОВУ ДОМА КУЛТУРЕ И ЗА РАШЧИЋАВАЊЕ и ИСТРАЖИВАЊЕ РУШЕВИНЕ ХРАМА У ПРЕБИЛОВЦИМА

Опширније...

Friday the 20th. UG Jastrebarsko1942