КАКО ЈЕ ПРЕБИЛОВАЧКА НЕЈАЧ ГУРАНА У ШУРМАНАЧКУ ЈАМУ, У КОЈОЈ ЈЕ СКОНЧАЛО 2000 СРБА

 

 

Од комисије су присутни:

  Записничар:                                                                      Секретар Зем.Ком.

Невенко Баста                                                                        Ђуро Боснић

 

Приступа Тиквеша Мехмед син Салке родом из Шурманаца, срез Мостар, сада се налази у Шурманцима стар 35 година, по занимању земљорадник,  происно опоменут на казиваее истине, изјављује

Тиквеша Ибро п.Алије 46.год. земљ,. из Шурманаца срез Мостар.

Зубац Данило, п. Јерка, Хрват, 26 година, земљ,, из „  „ „

Опоменути на дужност казивања истине изјављују:

5.августа 1941. у вече стигао је на станицу у Шурманцима посебан воз који је имао 6 теретних затворених вагона у којима су били затворени жене и дјеца из Пребиловаца. Усташе су казивали да их има 520 или 525 лица.

Ту ноћ затворени пребиловчани су ноћили у вагонима. Врућина је била велика и њих је страшно патила жеђ.Неки Шурманци су криомице доносили воду и додавали женама и дјеци, како знамо то је чинио Салко Тиквеша умрл. Алије.

Са затвореним Пребиловчанима дошла је велика група усташа око 300 њих којима су се придружиле усташе из Шурманаца Јовановић Иван Јаковљев, / у бјегству/, Јовановић Никола Матин /у бјегству/, Остојић Јозо Јозин на слободи у Шурманцима, Харар Мирко Перин слободан у Шурманцима, Јовановић Љубо п. Мишка /стријељан/.Јозић Никола Перин /стријељан/, Харар Шимун слободан у Шурманцима, и још неки чијих се имена сада не сјећам.

Идућег дана, 6. августа, око 8 сати у јутро усташе почињу пуштати жене и дјецу из вагона, па их у групама од стотину воде до мјеста званох Харарова махала, која се налази око 300 мт далеко од јаме,

У то вријеме Никола Фалак п.Ђуре из Шурманаца /погинуо/, који је био уст. главар села обавјестио је читаво село да ће се сада Пребиловчани „бацати у јаму“ па да се склону чељад и укућани.

Усташе одбвајају групе по 10 лица, жена и дјеце и воде на јаму. Тамо се одигравају ужасне сцене. Дјеца се отимљу, вриште хватају се за своје убице и не дају се саме бацати у јаму, а дјевојке саме скачу и бацају се у јаму, јер послије доживљеног протеклих дана., нарочито оног што су претрпјеле у школи у Пребиловцима, не желе више живјети.

Јама се налази при брду, остали пребилочани који чекају на ред да буду бачени у јаму, у ствари  не знају што се тамо дешава.

Видјели смо како је један усташа узео једно дијете, била је то дјевојчица од 4-5 година, па га је са смијехомбацио у зрак као лопту, на дјетету је залепршала црвена хаљиница прије него га је прогутао мрак јаме.

Усташе су оне који су се опирали гурали у јаму вилама и кочевима, неке су убијали ударцима по глави, јер смо послије овог покоља, око јаме видјели много трагова крви и мозга. Једна смоква расте у врху јаме, на њој се послије убиства пребиловчана видјело много одјеће, капа и опанака. То је све при пади из јаме запело о гране.

Усташе су на самој јами још до голе коже опљачкали од пребиловчана оно што им још нису дигли.

Ми не знамо имена свих ових страшних убица,  јер они нису из нашег мјеста . Али по казивању пок. Ивана Остојића који је лично био на јами било је и Шурманчана који су били на јами, а од њих неки присиљени и од усташа. Знамо да су бацали Пребиловчане у јаму ови:

Кикаш Видак /погинуо/, Харар Мирко /слободан у Шурманцима/, Харар Шимун /на слободи у Шурманцима/, Остојић Јозо п. Јозе на слободи у Шурманцима. Мирко Харар и Остојић Јозо знају све јамаре који су убијали на јами у Шурманцу. Они се данас пред народним властима извлаче да нису били на јами него да су извлачили шодор, што није истина јер за њих могу посвједочити и Прусац Јозо п. Јуре у Шурманцима и Мујо Ђонко у 3.бригади Н.О., IV.бат.14.чета. бацање у јаму трајало је од 8 до близу 11с.

Послије овог покоља знамо да је пар дана послије доведена једна група од 60 људи који су бачени пред вече у јаму.

Рачуна се да је у јаму у Шурманцима бачено око 2000 људи. У почетку су  та убиства одигравала по ноћи, а послије отворено по дану.

Усташе су у јуну убијали и бацали у Неретву, али како су се на то жалили становници Метковића због многобројних лешина, које су пливале Неретвом, почели су усташе бацати у јаме.. "

( 1-Шурманачка јама Голубинка налзаи се у ркт. жупи/парохији/ Међугорје, из које су и непосредни извршиоци злочина. Пребиловачку нејач су убили у сриједу, и док су још издисали у мукама њихови џелати су се причестили у међугорској цркви!?Једна од "видилица Међугорске Госпе"је изјавила да јој је Госпа рекла да је ту "жупу посебно изабрала"!? Човјек се одмах упита- Зашто? Да ли да се десетине милоона људи клања селима са таквом прошлошћу?!

2. Како то је да је свемоћна УДБ-а, чекала 10 година послије овог свједочења да почне са хапшењем зликоваца са ове јаме, који су јој цијело вријеме били под руком и зашто је ухапшено само 14 јамара, од којих су осморица осуђена на временске казне?!)

Фимија Драгићевић, страдала у Голубинки

Боса Драгићевић, убијена код бунара у Брегави Стоја Ћирић убијена у Шур. јами

Јока Драгићевић убијена у Шур. јами

Јока Екмечић са дјецом Радојком и Милорадом, сви убијени у Шур. јами

Свједочење 1.и 2. страна

Monday the 23rd. UG Jastrebarsko1942