Годишњица злочина Независне државе Хрватске над Прњаворским Србима

У Прњаворском крају постоји неколико лоцираних и описаних стратишта Другог свјетског рата, којима се није придавао никакав значај, како од свих локалних власти до данас, тако и од самих становника наше општине. Само се у селу Штрпци редовно давао парастос пострадалим Србима у засеоку Ганинци, више нигдје. Требало је проћи 70 и више година да се родбина побијених сјети одржати парастос за невино пострадале рођаке али само на појединим локалитетима. Парадокс је да се ево већ неколико година одржава парастос на локалитету масовне гробнице „Радуловац“, код градског гробља, док се само пар стотина метара даље налази обиљежена гробница и мјесто које је симбол страдања Прњавора, мјесто на које су Срби довођени из затвора у данас порушеном и непознатом православном манастиру или других затвора, и ту убијани или одвођени према потоку Радуловцу и тамо мучени и убијани. Тај локалитет, (познат у народу као „Зихова њива“) и спомен-обиљежје је данас на приватном посједу а власник не дозвољава приступ.
Светосавска заједница је у протеклом периоду својим напорима очистила сва спомен-обиљежја, поставила знакове обавјештења уз помоћ Одјељења за станбено-комуналне послове и инвестиције, али нажалост, под пријетњом тужби власника поменутог имања на чијем се посједу налази споменик, бивша локална власт је уклонила знак обавјештења за поменуту гробницу и локалитет од историјског и општег значаја за Општину Прњавор иако је знак био постављен поред цесте на супротној страни. Знак је указивао на локалитет под називом „Манастир 1941.“
Знак обавјештења за масовну гробницу у Кремни под називом „Кремна 1941.“ који је указивао на мјесто покоља жена и дјеце у засеоку Петровићи је недуго након постављања отргнут од стране мјештанина који је, по причи мјештана, добио новчану накнаду за тај чин од стране опет другог мјештанина Србина.
Зашто је у нашој средини немогуће његовати културу сјећања на жртве, остаје нам да се запитамо.
У наставку слиједи текст о злочинима над Србима прњаворског краја чије нам годишњице слиједе у овој 2015. години.

Опширније...

Парастос у Вијачком Лугу код Прњавора

Прошло је више од 70 година од страдања Срба из Штрбаца и Лужана у Вијачком Лугу од стране безбожних римокатолика на самом излазу из Прњавора, тик уз цесту која води према Дервенти.
На иницијативу родбине и потомака пострадалих у Вијачком Лугу код Прњавора, организован је и одржан парастос за невино страдале Србе из Штрбаца и Лужана.

Опширније...

Ратне заставе Армије БиХ се продају у Прњавору

У Храму на Вучијаку, на спомен-плочама, уклесано је 626 имена погинулих и несталих бораца из Прњавора. Још је свјеже сјећање на наше најмилије који животе дадоше да би ми данас живјели у слободи и ономе што се зове Република Српска.
Иако је општина Прњавор била ван зоне борбених дејстава, у самом је врху по броју погинулих и рањених бораца ВРС. А на који начин смо им се одужили?

Опширније...

Злочин над Србима у селу Штрпци, 7. фебруара 1942.

Овај злочин се догодио на исти дан када и највећи хрватски злочин у једном дану у току Другог свјетског рата, односно злочин геноцида у бањалучким селима Дракулићу, Шарговцу, Мотикама и руднику Раковац када је усмрћено између 2.300 и 2.700 Срба, од чега 551 дијете.

Опширније...

Обиљежено 70 година од страдања Срба у селу Кремна код Прњавора

Светосавска омладинска заједница(СОЗ) из Прњавора је посјетом стратишту у селу Кремна и парастосом у Храму Светог великомученика цара Лазара на Вучијаку обиљежила 70 година од страдања двадесет мјештана засеока Петровићи, у селу Кремна.

Опширније...

Акција Светосавске омладинске заједнице Прњавор на уређењу спомен обиљежја побијеним Србима у селу Кремна.

Да се злочин који се десио над Србима у периду Другог свјетског рата не би заборавио, а самим тим и страдање народа прњаворског краја, Светосавска омладинска заједница Прњавор је приступила истраживању, лоцирању и чишћењу гробница и спомен обиљежја која су у протеклом периоду од неких двадесет и више година заборављена и запуштена.

Опширније...

Покољ Срба код градског гробља-гробница "Радуловац 1941"


4. децембра 1941.године око поднева, оружане снаге Независне државе Хрватске из гарнизона у Прњавору упадају у села западно од Прњавора: Чорле, Парамије, Млинце и Лишњу.

Опширније...

Злочин на Вијачком лугу у Прњавору 1. фебруара 1942. године

31. јануара 1942. године са имања локалног газде Михаила Хартмана усташе су одвели скупину Срба у прњаворски затвор одакле су их дан касније повезане жицом 2 по 2 повели у правцу Дервенте и стријељали у Вијачком лугу 300 метара од кућа породица Шикарац.

Опширније...

Икона сачувана од усташа али не и од заборава

Да се не заборави!

Многи су се вјероватно запитали зашто је централна икона која приказује Тајну или последњу вечеру коју је Христ прије свога мучеништва и смрти одржао са апостолима, а која се налази на иконостасу у Храму Светог Георгија у Прњавору малко накривљена. Као да је вађена, скидана и нестручно враћена. Али таквих радова није било.

Опширније...

Friday the 20th. UG Jastrebarsko1942