Парастос у Вијачком Лугу код Прњавора

Категорија: Prnjavor

Прошло је више од 70 година од страдања Срба из Штрбаца и Лужана у Вијачком Лугу од стране безбожних римокатолика на самом излазу из Прњавора, тик уз цесту која води према Дервенти.
На иницијативу родбине и потомака пострадалих у Вијачком Лугу код Прњавора, организован је и одржан парастос за невино страдале Србе из Штрбаца и Лужана.


Парастос су обавили Архијерејски намјесник прњаворски, отац Душко Дринић који је надахнут овом гестом одржао и краћу проповијед о величини и значају сјећања на пострадале за вјеру православну, и отац Радислав Нунић, парох други прњаворски.
Парастосу су присуствовали осим потомака пострадалих и представници Удружења Јастребарско1942, Светосавске омладинске заједнице и Српског Соколског Друштва „Гаврило Принцип“.
Колико придајемо значај својим мученички страдалим прецима и својој мученичкој историји, видјело се и сада јер парастосу нису присуствовали чак ни неки потомци ових жртава који леже на овом мјесту као ни бројно грађанство које је било упознато са мјестом и временом одржавања.
Нажалост, данас се дешава да и парастосима из протеклог отаџбинског рата присуствује само неколицина најближе родбине, чак их и они блиски заборављају, тако да не чуде примјери везани за Други свјетски рат.
Стиче се утисак да српски народ данас вреднује само скупове политичких партија, пљескање на изоворене лажи и вашарске ручкове којима се тај исти гласачки пук купује.
Почетком деведесетих, када је нездрави национализам узимао маха, сви наши мученици небитно од које стране пострадали, проглашавани су некаквим комунистима а споменици из периода Другог свјетског рата проглашавани партизанским, а да се нико није питао ко је пострадао и од чије руке и ко је ту сахрањен. Нажалост, ни данас стање није боље.
Иако је према већини жртава учињена неправда јер су на спомен-плочама проглашавани „жртвама фашизма“ , те није именовано да су ту покопани Срби пострадали од Хрвата, Нијемаца или других, све зарад братства и јединства, као и да те жртве никад нису опојане по православним обичајима, данас ипак исказујемо захвалност према СУБНОР-у јер су скоро сва мјеста страдања на нашој општини обиљежена, макар и симболичним текстом и спомен-плочом.
Овом приликом Удружење дјеце логораша, њихових потомака и поштовалаца Јастребарско1942 се захваљује породици потомака Миле Бајића, кћерки Нади и сину Дејану који су главни покретачи за обиљежавање првог парастоса жртвама у Вијачком Лугу, те преузима обавезу за даљњу организацију парастоса и дана сјећања у наредном периоду.

Ови пострадали Срби, ухваћени су на имању локалног индустријалца Михајла Хартмана, фолксдојчера у служби Гестапоа, чије се имање простирало у зони данашњег маркета Магрос на Вијаци. И данас су видљиви остаци Хартманових зграда и некадашње циглане, пилане и млина.
Неколико ових Срба се од краја 1941. године налазило на Хартмановом имању под својеврсном заштитом од усташа, радећи на циглани и пилани без плате и хране, док су други, а они родом из села Штрпци тај дан дошли на циглану санкама да би купили цријеп.
Усташе су по пријави домобрана Јуре Декета да су Срби из Штрбаца дошли да возе цријеп за „четнике“ опколили Хартманово имање и похапсили присутне те их отјерали до прњаворског затвора гдје су преноћили једну ноћ. Преживјели свједоче да газда Хартман није хтио ни изаћи из куће том приликом.
Сутрадан, похапшене Србе су потјерали пјешке према Дервенти говорећи им да се не плаше већ да иду за Градишку. Када су стигли до Вијачког Луга, постројили су 16 Срба у тројне редове и почели пуцати. Овом приликом је убијено 11, а успјела су преживјети петорица Срба која су своја свједочења дали Среској комисији за истраживање злочина окупатора и њихових помагача 17. јуна 1945. године.

У Вијачком лугу су почетком фебруара 1942. године побијени и ту и покопани:
-Бајић Недо
-Брковић Петар
-Брковић Рајко
-Бјегојевић Владимир
-Вранешевић Војко
-Шикарац Теодор
-Татаревић Лазо
-Татаревић Ристо
-Шикарац Спасоје
-Шикарац Ђурађ
-Шикарац Раде

Нека им је слава!

Бојан Милијашевић
Удружење Јастребарско1942


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Monday the 23rd. UG Jastrebarsko1942