Мухамед, Мустафа и Махмуд – три Србина из Стоца

У време национализовања муслимана у Босни и Херцеговини, Мехмедбашић, Голубић и Алихоџић пркосно су се изјашњавали да су по националности Срби исламске вере. И поштовали су своју муслиманску веру онолико колико су поштовали свој српски народ

Опширније...

Салих Селимовић: Огроман број муслимана у БиХ и Рашкој је српског порекла!

Салих Селимовић, професор, историчар и публициста из Сјенице, човек који годинама, иако се суочава са бројним проблемима, неуморно истражује, објављује и отворено говори о свом српском пореклу и о исламизацији на простору бивше Југославије, бавио се и феноменом Светог Саве и муслимана, а недавно је добио Вукову награду.

Опширније...

О Србима муслиманске вјероисповијести

Аустроугарска окупација произвела је на српском историјском и етнојезичком простору две крупне и данас актуелне геополитичке константе: поред национализовања муслимана, у БиХ се уз подршку аустроугарске политике католици почињу проглашавати Хрватима, те је тако на српском простору и од српског етнојезичког супстрата успостављен историјски пројекат босанског геополитичког троугла, који је и данас актуелан – каже др Момчило Суботић

Опширније...

Потурчавање Срба у Босни


Према наводима Бошка Петровића из Теслића, шири простор око града Теслића за време турске владавине називао се Табор Поље. Једна лијепо изграђена зграда, тврди се да је била мехтеб, а налазила се на раскрсници данашње Карађорђеве и улице Првог Крајишког Корпуса. У тој згради је обављана свечаност и церемонија преласка у Ислам.

Опширније...

Салих Селимовић: Постоје Срби православци и Срби муслиманске вероисповести!

(Курир)
Београд – Муслимани никада нису постали Турци јер су сачували свој матерњи језик, стару традицију и увек су знали своје порекло, каже историчар и професор Салих Селимовић ккоји је врстан познавалац тема везаних за српско-муслиманске односе.

Опширније...

Friday the 20th. UG Jastrebarsko1942