Како су нестали Срби римокатолици ? !!!

Постоје теме у српској историографији о којима се на неки начин ћути, а свако ко иоле познаје историју као науку зна да ћутање значи заборав, а заборав опет смрт у повесном смислу. Тако се рецимо годинама ћутало о Дракулићу, Пребиловцима, Старој и Новој Градишки, па и Мачви 1914. и небројеним другим личностима и догађајима. Разлог за ћутање је био чисто политичке природе, јер би соломонско решење на коме је почивао одређени поредак био у најмању руку доведен у питање.

Опширније...

GDE SU ZAVRŠILE SRPSKE SVETINJE? Hrvati duguju 7.000 ikona!

U ratnom vihoru tokom devedestih godina nestalo je 7.000 ikona. Odgovor na to gde su nestale te ikone još uvek ne postoji.

Опширније...

Ширење хрватства почело тридесетих година 20. века. Парола Ватикана: Сви римокатолици Балкана - Хрвати

НАСУПРОТ многобројним документима и књигама о српско-католичком пореклу Буњеваца и Шокаца, хрватски историчар чешког порекла Јарослав Шидак, у добро познатом кроатофилском маниру, Буњевце и Шокце Славоније, Барање и Бачке једноставно сврстава у Хрвате. При том не наводи ниједан и мало озбиљнији извор који би потврдио такву његову хипотезу.

Опширније...

С.Живановић: Коментар на чланак објављен у римокатоличком листу „Глас концила“ у Загребу

Римокатоличка „црква“ непрекидно покушава да оповргне постојање римокатоличког хрватског геноцида против Срба, Јевреја и Рома у току II светског рата.

Опширније...

Stepinac je bio poklonik ustaške ideologije i najdragoceniji stub Pavelićevog ustaškog režima

Alojzije Stepinac je bio jedan od najužasnijih sveštenika u biskupijama pape Pija XII. Ja sam jedan od retkih koji je pročitao Stepinčev dnevnik koji, uzgred, nikada nije štampan, niti će ikada biti objavljen – kaže za „Vesti“ penzionisani univerzitetski profesor iz Hrvatske dr Svetozar Livada.

Опширније...

Од српског војника до католичког свеца

Да ли је за Алојзија Степинца веће зло био Брозов комунизам или Павелићев усташки режим?

Опширније...

RATKO DMITROVIĆ: Zna li vladika Porfirije da će u Hrvatskoj najljućeg neprijatelja imati u onima čiji su preci bili SrbiPočelo je dobro, ali to u datom prostoru i okolnostima, ništa ne znači.

Pred novog mitropolita zagrebačko-ljubljanskog, Porfirija, u Zagrebu su prostrli crveni tepih. Svečani čin ustoličenja naslednika vladike Jovana organizovan je u strogom centru glavnog grada Hrvatske, u Crkvi Preobraženja Gospodnjeg, pravoslavnom hramu sagrađenom u drugoj polovini 19. veka. Ceremoniju ustoličenja vodio je patrijarh SPC, Irinej, a na drugoj strani svojim prisustvom poštovanje je iskazao prvi čovek Katoličke crkve u Hrvatskoj, kardinal Josip Bozanić i predstavnici ostalih verskih zajednica koje deluju u Hrvatskoj i Sloveniji. Govori patrijarha srpskog i novog mitropolita zagrebačko-ljubljanskog bili su savršeno izbalansirani, prepuni dobre volje, tolerancije, ekumenski u meri koja je mnoge u Hrvatskoj iznenadila. Ne znam šta su drugo očekivali.

Опширније...

Острво Вис 1937. године: „Доље влашки попови! Доље ћирилица! Живила независна Хрватска!“

Након завршетка Првог светског рата, на острву Вису се појавио покрет Хрвата који је без агитовања и мисионарског залагања СПЦ прелазио у Православље. Остале су забележене речи угледног вишког домаћина и последњег председника православне црквене општине: “Нећемо да једном ногом стојимо на Вису, а другом у Риму- природније је: једном ногом на Вису а другом у Београду.” Један од ставова ове православне заједнице био је и следећи: “Хоћемо да у свему будемо своји. Када је народна држава- нека је и народна Црква. Е, зато смо пригрлили свето Православље!” Наравно да је било и оних који су спекулисали о природи преласка у Православље, али се на овакве гласине одговарало са: “Прешли смо из властитог уверења, без ичије агитације и наговора и без било какве материјалне користи или награде.”

Опширније...

Мрачне сенке  Првог хрватског католичког конгреса 

Ратко Дмитровић/
У сагледавању и тумачењу деловања Католичке цркве на простору Балкана, тачније на подручју које је некада покривала Аустро-Угарска монархија, а касније Краљевина СХС, односно Југославија, често се занемарује, бар код публициста и новинара, један догађај из 1900. године, чије се дејство осетило малтене сутрадан, а осећа се и данас. Ради се о „Првом хрватском католичком конгресу“, одржаном у Загребу, од трећег до петог септембра споменуте године.

Опширније...

Срби као аутохтон народ на Јадранској обали

Први савремени податак који посредно сведочи о Србима у пределима Далмације, потиче из 7. столећа, а сачуван је у арапским преписима 10. столећа (Масуди 1870. 135-137). Тамо се Срби набрајају (међу племенима чија се имена поуздано могу распознати), после Волињана и Дуљеба а пре Мораваца и Хрвата.

Опширније...

Uskoci iskočili iz istorije

Potomci slavnih ratnika naseljeni u slovenačkoj Beloj Krajini gotovo da su nestali zajedno sa čisto srpskim selima. Danas se kao pripadnik srpskog naroda oseća samo 10 odsto seljana. Zaboravili crkvu...

Опширније...

„Ми Хрвати смо ионако склепан народ“

Својевремено је Божидар Виолић, најцењенији хрватски позоришни редитељ, у интервјуу загребачком „Глобусу“, објашњавајући проблеме са којима се сусреће због свог „национално некоректног“ језика, са понеким србизмом, резигнирано закључио: „Ми Хрвати смо ионако склепан народ.“

Опширније...

Покрштавање Срба у Хрватској – подручје Жумберка

Ви сте православни Србин родом са Жумберка, у данашњој Хрватској. Ваши земљаци на Жумберку су углавном унијати, и изјашњавају се као Хрвати. Како је то могуће?

Опширније...

Како су Ватикан и бечки двор похрватили Дубровник и Конавле

Хрватска се – написао је недавно један загребачки професор – уласком у ЕУ враћа себи, својим европским коренима, Хрватска се враћа кући. Звучи добро, али није истина. Прецизна дефиниција могла би да гласи; Хрватску у своје коло узимају они који су је и направили. И географски, а богме и национално.

Опширније...

Friday the 20th. UG Jastrebarsko1942