GDE SU ZAVRŠILE SRPSKE SVETINJE? Hrvati duguju 7.000 ikona!

Категорија: Prekrštavanja

U ratnom vihoru tokom devedestih godina nestalo je 7.000 ikona. Odgovor na to gde su nestale te ikone još uvek ne postoji.


Pored ikona nestale su i bogoslužbene knjige, arhivska građa i mnogo toga što je pripadalo Srbima. Vlada Srbije imenovala je Komisiju za povraćaj kulturnih dobara, a komisijom presedava Asja Drača, pomoćnik ministra kulture za međunarodnu saradnju. Ostali članovi su vladika slavonski Jovan (Ćulibrk), Zoran Vapa, direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Vladimir Radovanović, upravnik Muzeja SPC, Igor Jovčić, sekretar Ministarstva za kulture i Dejan Radovanović, viši stručni suradnik u Pokrajinskom muzeju.
“Imena članova komisije ulivaju poverenje i uveren sam da će drugačije nego dosad pristupiti ovom problemu“, kaže Milojko Budimir, savetnik u Istorijskom muzeju Srbije, pišu Novosti.
Uništeni dvori
Pored sakralnih, tokom devedesetih stradali su i drugi spomenici srpske kulture. Uništeni su Dvori Stojana Jankovića u Islamu Grčkom u Dalmaciji. Srećom, pre stradanja iz dvora su izmešteni sav ikonopisni materijal, arhiva, biblioteka, slike, nameštaj i drugi predmeti koji su pripadali Jankovićima i njihovim naslednicima Desnicama.
Pljačka veka
U Ustaškom programu NDH posebno mesto imala je pljačka bogatstva Srpske pravoslavne crkve koje je sticano vekovima. Zna se da je hrvatska država do golih zidova opljačkala i manastire na Fruškoj Gori, kao i središete nekadašnje Karlovačke mitropolije u Sremskim Karlovcima.

Izvor:http://nacional7.blogspot.com/2014/12/gde-su-zavrsile-srpske-svetinje-hrvati.html

Friday the 20th. UG Jastrebarsko1942