Страдање Срба у Другом свјетском рату – методолошки приступ и могућности учења у настави књижевности, проф. Тања Анчић

Непостојање културе сјећања у јавној свијести код Срба ствара генерације којима невине српске жртве из Другог свјетског рата, као и из читавог двадесетог вијека, неће значити ништа. Да би се то спријечило, цјелокупна хуманистичка интелигенција мора преузети дио одговорности, како би се данашња генерација културом сјећања одужила невиним жртвама. Као православни хришћани, Срби су вијековима свједочили вјеру у Христа, а духовни, културни и национални идентитет градили на спомену невине жртве. Српска књижевност памти историјска жртвовања српског народа, почива на култу жртве и подвига. Стога је кроз наставу књижевности могуће истраживати прошлост, откривати узроке страдања у двадесетом вијеку, учити о смислу невине жртве и могућности праштања, јер праштање је могуће само из позиције жртве...

 

Страдање Срба у Другом свјетском рату – методолошки приступ и могућности учења у настави књижевности, проф. Тања Анчић

Заборављени великан проф. др Лазо Костић

Име Лазе Костића већини Срба још увијек ништа не значи. Припремајући се за ово предавање разговарао сам са више мојих пријатеља и познаника и већина је на помен имена мислила на пјесника Лазу Костића, а исто тако већина није ни знала да је Лазо Костић постојао, а ако су и знали да је постојао, знали су тек магловито понешто о њему, али нико није знао стварни значај овог човјека.

Опширније...

Београд је спавао, бомбе су падале

Војне снаге Трећег рајха напале су Краљевину Југославију на данашњи дан 1941. године. Немачки авиони су најпре бомбардовали престоницу Београд, а потом и Краљево, Ниш и друге градове.

Опширније...

Како су комунисти стрељали 72 пилота Краљевине Југославије

Крајем октобра 1944. у селу Јабука код Панчева партизани су стрељали 72 пилота ваздухопловства Краљевине Југославије. Они су се, на позив нових власти у ослобођеном Београду октобра 1944. године, одазвали НОВЈ, и кренули да се боре за отаџбину. Када су дошли на сабирно место, похапшени су, да би затим били одведени и побијени у већ поменутом банатском селу.

Опширније...

Protestantski pastor Fridrih Grisendorf na propovedi 1945. godine u selu Everburgu kod Osnabrika


… Naša otadžbina je izgubila rat. Pobedili su Englezi, Amerikanci, Rusi. Možda su imali bolji materijal, više vojske, bolje vojskovođe.

Опширније...

СРПСКА ИСТОРИЈА: Када су настали термини ЧЕТНИК И УСТАША?

Кум речи ” ЧЕТНИК “ се везује за Матију Бана. Матија Бан је рођен у Петровом Селу код Дубровника 1818. год у ср(б)ској породици која је била римо-католичке вероисповести као и већина Срба тог доба на простору Далмације. Због тога га данас Хрватска уписује као Хрвата и цинично говори да је Хрват створио четнике.

Опширније...

Окупираном Србијом харало 12 војски


Београд – Оптужбе против Милана Недића и данас се користе за дискредитацију целог српског народа, у маниру Коминтерне, каже др Бојан Димитријевић, који је у студији „Војска Недићеве Србије“, у издању „Службеног гласника“, обрадио тему која је остала табу и после пада комунизма.

Опширније...

ВОЛТЕР ПЕРИ: ХИТЛЕРОВА ПОЛИТИКА КОНТРОЛЕ РАЂАЊА НА ОКУПИРАНИМ СЛОВЕНСКИМ ТЕРИТОРИЈАМА

Све, што су видели тог дана, од широких поља жита које зрију до многобројне деце, говорило је о плодности. Изгледало је да ништа не може да поколеба животну силу тих људи. Мартин и Карл су ишли од села до села, и што су више то чинили, лица су им попримала све озбиљнији израз. Увече су се вратили.

Опширније...

Friday the 22nd. UG Jastrebarsko1942