Загреб: Матуру славе уз усташке песме

Штампа
Категорија: Nekategorisani članci
Датум објављивања Аутор Super User

Славећи последњи дан наставе у средној школи, загребачки матуранити починили су више инцидената, а неке од група су пролазећи центром града певале усташке песме, одевени у мајце са усташком иконографијом.

 

Хрватски медији су известили да је група матураната приликом проласка из центра града према језеру Бундек, где је организовано целодневно славље, десет минута певала песму “Јасеновац и Градишка стара” која слави усташке злочине над Србима.

Та група је у пролазу испод главне железничке станице подизала руке увис у нацистичко-усташки поздрав.

Полиција није реаговала, као ни на мајице ученика Надбискупске класичне гимназије с ознаком “НКГ У СРЦУ” с повећаним и подебљаним словом У и крстом у њему.

http://www.magacin.org/2013/05/zagreb-maturu-slave-uz-ustaske-pesme/

Na protekloj norijadi u Zagrebu maturanti Nadbiskupske klasične gimnazije odlučili su na majice otisnuti natpis koji nedvosmisleno pokazuje njihovu identifikaciju s ustaškom ideologijom

Ovogodišnja norijada, kao i mnogi skupovi mladih ljudi u Hrvatskoj, nije prošla bez ustaške ikonografije. Ovaj put su razočarali maturanti Nadbiskupske klasične gimnazije u Zagrebu, koji su printali na majice takvo grafičko rješenje koje jasno poručuje koji su njihovi stavovi. Ravnatelj smatra da ovo grafičko rješenje nema veze s ustaškom ideologijom te da je shvaćanje poruke maturanata isključivo u očima promatrača. Struka, s druge strane, govori kako se nedvojbeno radi o ustaškom simbolu.

Na protekloj norijadi u Zagrebu maturanti Nadbiskupske klasične gimnazije odlučili su na majice otisnuti natpis koji nedvosmisleno pokazuje njihovu identifikaciju s ustaškom ideologijom. Naime maturanti su kroz natpis 'NKG U SRCU' slovo 'U' dodatno istaknuli i iznad njega stavili printati simbol križa.

Ravnatelj: 'Sve je u očima promatrača' 

Iako je prema Zakonu o javnom okupljanju 'sudionicima mirnog okupljanja zabranjeno nositi obilježja koja pozivaju na bilo koji oblik nesnošljivosti', maturanti očito nisu predvidjeli moguće probleme koje bi izazvali ovakvim majicama.

 - Potpuna je autonomnost razreda i eventualno njihovog razrednika kakvu će majicu nositi. Nisu naši učenici jedini koji su imali nekakav motiv na majici, naprimjer bilo je jako puno vulgarnih majica, tek neke su bile s određenom logikom, kazao nam je Marijan Franjčić, ravnatelj Nadbiskupske klasične gimnazije u Zagrebu. 

Na pitanje o asocijaciji s ustaškom ideologijom, ravnatelj nam je samo kratko odgovorio kako to nema veze s ustaškom ideologijom te da je 'sve u očima promatrača'.

Bivanje ustašom postala norma 'hrvatsva' 

- Grafičko rješenje je nedvosmisleno povezano s ustaškom idologijom, rekao nam je sociolog Krešimir Krolo sa Sveučilišta u Zadru. Mladi su sve više orijentirani na autoritarne i krajnje konzervativne političke i ideološke opcije, pa stoga nije neobično njihovo poistovjećivanje s ustaškom ikonografijom. 

Sociolog Krolo navodi kako nije siguran da su maturanti potpuno svjesni što promoviraju ovakvim majicama. - Bez obzira na crkveni predznak riječ je o gimnazijalcima koji bi trebali nešto i naučiti o idejama i zločinima koji su ostali iza ustaškog režima. Problem je što zadnjih 20 godina u našem društvu postoji jaka struja za patriotizam, pa se osjećaj nacionalnog identiteta često povezuje s idejama ustaškog pokreta, objasnio je. 

U ovom je kontekstu bivanje ustašom postala norma 'hrvatsva' iako bi, tvrdi sociolog, te dvije stvari trebale biti potpuno odvojene. - Ovi trendovi ne ulijevaju optimizam po pitanju budućnosti razvoja Hrvatske kao demokratske države, zaključio je naš sugovornik.

Izvor: http://srednja.hr/Novosti/Hrvatska/Maturanti-Nadbiskupske-gimnazije-printali-fasisticko-znakovlje-na-majice-ravnatelj-ne-vidi-problem

Friday the 20th. UG Jastrebarsko1942