Кременица – «пургерска» гробница.

Лично ће првосвештеник РКЦ надбискуп загребачки Анте Бауер благословити КуК војнике у касарни Чрномерец (Загреб), пред њихов полазак на Србију у казнену експедицију. Позваће их да буду без милости према Србима, иако су хришћански народ, али не припадају РКЦ. Пожелеће свим «осветницима Фердинанда и Софије» (тако их је он назвао) да се до краја коловоза (август) врате «овијенчани славом и окићени колајнама побједника», над тим «прљавим балканцима»!

Опширније...

Загонетка «вражије» дивизије

 Војним сломом и распадом Аустро-Угарске монархије, нестала је са попришта као војна формација и 42.хрватска домобранска дивизија, али је настала загонетка, која већ скоро један век има последице за српски народ и српски етнички простор.

Опширније...

РТС: Аустроугарска војска у Србији - бестијалност какву Европа није видела

На територији Мачве, Јадра, Рађевине, Поцерине, аустрoугарски војници су у лето 1914. године починили ужасне злочине над цивилима. У Прњавору, Лешници, у Петковици, Липолисту, Цуљковићу, Добрићу, Богосавцима убијали су старце, жене, масакрирали децу.

Опширније...

Dragoljub Jeličić uz Momčila Gavrića jedan od najmlađih srpskih vojnika u Prvom svetskom ratu


Dvanaestogodišnji dečak  Dragoljub Jeličić , sin izbeglica sa Korduna, uz Lozničanina Momčila Gavrića je bio jedan od najmlađih srpskih vojnika u Prvom svetskom ratu! Obojica su zaslužili da nose oreol junaka, jer su bili deo srpske mladosti koja je tih krvavih dana i godina branila otadžbinu i ušla u večno pamćenje srpskog naroda.

Опширније...

Бесмртни ђачки батаљон

У маглама српске прошлости и даље светле ликови 1300 каплара. Заборав њиховог дела почетак је нашег краја.

Опширније...

APIS PRE STRELJANJA POŽELEO: Neka se srpski narod ujedini

Od kada je pukovnik Dragutin Dimitrijević streljan na osnovu presude vojnog suda, 14. juna 1917. u Solunu, do danas traju polemike i pokušaji rehabilitacije ovog tajnovitog oficira. Apis i grupa njegovih pouzdanika uhapšeni su krajem 1916. u Solunu zbog pokušaja atentata na regenta Aleksandra Karađorđevića, 11. septembra kod mesta Ostrova, u pozadini Solunskog fronta. Tom prilikom je na regentov automobil ispaljeno više puščanih plotuna. Apis, glavni organizator Majskog prevrata i najzaslužniji za smenu Obrenovića, doživeo je da mu presudi ruka dinastije Karađorđević koju je doveo na vlast.

Опширније...

Српско војничко гробље у Тијеу: Крст на вечној стражи


Париз – Живојин Аврамовић, Милоје Петровић, Јордан Костић, Драги Добросављевић, Атанасије Тасић, Трајанко Стојановић, Драгољуб Петровић, Тодор Стевановић, Милорад Митић, Десимир Алексић, Алекса Савић, Живадин Живковић, Лазар Лазаревић, Милутин Максимовић, Видан Радосављевић. И многи други. Постројени на вечитој, каменој стражи.

Опширније...

Заборављене српске светиње

Скопље – У налету према врелим грчким летовалиштима српски туристи углавном само протутње кроз Македонију. Ретко ко се сети крајпуташа српске историје, попут спомен-капеле код Удова, Доњег Караслара крај Велеса или Зебрњака надомак Куманова, који подсећају на сурову цену ратне голготе српских војника у минулим ратовима на поприштима у Македонији.

Опширније...

РАТА БИ БИЛО И БЕЗ ПРИНЦИПА !!!


У Булевару ослобођења број 2, у Београду, тек неколико десетина метара изнад Славије, живео је човек који је познавао разлоге и мотиве почетка Првог светског рата пола године пре него што је почео највећи сукоб у дотадашњој историји.

Опширније...

Најмлађи војник у Првом светском рату био Србин


Момчилу Гаврићу Грци поставили златну плочу на Крфу, Митеран га 1985. одликовао, а у Србији нема споменик ни у родној Трбушници. У рат отишао са осам година јер му је Хрватска домобранска 42. дивизија масакрирала родитеље, седморо браће и сестара и баку.

Опширније...

Radosav Nedeljić – „Tanasko Rajić“ iz Prvog balkanskog rata

Podvig majora Vojislava Nikolajevića u Kumanovskoj bici 1912. je veoma poznat. U istom ratu, samo na drugom delu bojišta, jedan narednik, Radosav Nedeljić, učinio je sličan podvig, koji, iako veoma značajan za pobedu srpske vojske u borbama za oslobođenje Raške oblasti, nije ostao upamćen.

Опширније...

Логор смрти Јиндриховице

 Логор смрти Јиндриховице (нем. Heinrichsgrün — Хајнрихсгрин) је био аустроугарски концентрацио логор за Србе, Русе и Италијане.

Опширније...

Бугарска зверства у Врању и околини 1914 - 1918.

У погледу бугарских зверстава у Врању и околини, Сурдулица држи прво место. По томе је она и доведена у везу са удаљеним србским областима. У њој су Бугари убијали Србе из целога Србства. (То ће се видети из овога краткога помена знаних жртава у Сурдулици. А највише су Бугари побили у Сурдулици Срба из Врањскога, Топличкога, Кумановскога, Нишкога, Пиротскога и Приштинскога округа.

Опширније...

Ferdinandu spomenik u Sarajevu

Vlasti Sarajeva nameravaju da podignu spomenik austrougarskom prestolonasledniku Francu Ferdinandu koga je pre 99 godina na ulicama tog grada ubio pripadnik Mlade Bosne Gavrilo Princip.

Опширније...

Зар је то патриотизам?

Љиг – Пре неколико дана у Љигу, малом граду у централној Србији, општинска власт је одлучила да средња школа у том месту после много година више не треба да се зове «1300 каплара», по младим патриотама из времена Првог светског рата.

Опширније...

Friday the 20th. UG Jastrebarsko1942