Ferdinandu spomenik u Sarajevu

Категорија: Први свјетски рат

Vlasti Sarajeva nameravaju da podignu spomenik austrougarskom prestolonasledniku Francu Ferdinandu koga je pre 99 godina na ulicama tog grada ubio pripadnik Mlade Bosne Gavrilo Princip.

 

Ideja za slavljenje okupatora i kategorisanje Principa kao teroriste, nesumnjivo predstavlja još jedno zabadanje prsta u oči Srbima u BiH došla je sa sarajevskog Elektrotehničkog fakulteta i Sarajevske škole nauke i tehnologije čiji je vlasnik član ratnog Predsedništva takozvane Republike BiH i osumnjičenik za zločin u Dobrovoljačkoj ulici Ejup Ganić.

 
Sve to se radi u okviru priprema za obeležavanje stogodišnjice sarajevskog atentata. Sedmodnevne svečanosti planirane su za jun sledeće godine u Sarajevu. Predviđeni su brojni koncerti i drugi kulturni događaji, biciklistička trka i dolazak brojnih stranih istoričara i publicista koji će govoriti o Prvom svetskom ratu. U međuvremenu, više domaćih istoričara upozorilo je da će se obeležavanje iskoristiti da se Srbi označe kao glavni krivci za izbijanje tog rata.

Informacije o postavljanju statue Franca Ferdinanda nedavno je komentarisao i srpski premijer Ivica Dačić, koji je ocenio da takvom spomeniku nije mesto u Sarajevu.


- Ne znam za zemlju u kojoj se spomenici podižu okupatorima - rekao je Dačić.


Predsednik Srpske Milorad Dodik u nekoliko navrata dosad je upozorio da se, u priči o obeležavanju stogodišnjice sarajevskog atentata, sprema nova podvala na račun srpskog naroda. On je uputio otvoreno pismo u kome navodi da su događaji koji se planiraju za sledeći jun klasično prekrajanje istorije i njeno povezivanje sa skorom prošlošću BiH. On je izrazio sumnju u dobronamernost celog projekta.

 
Pokret Mlada Bosna

Istoričar i profesor na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović kaže da kada je u pitanju Gavrilo Princip dovoljno pomenuti neke istorijske činjenice.
- Tajna đačka udruženja koja su osnivana u Bosni postepeno su se širila i međusobno tešnje povezivala i na tim osnovama nastao je tajni omladinski revolucionarni pokret Mlada Bosna. To je više bio jedan omladinski pokret, jedno stanje duha nove generacije mladih, revolucionarno raspoloženih patriota u BiH, čiji je glavni cilj bio rušenje Habzburške monarhije - kaže Mastilović i dodaje da je Franc Ferdinand bio gotovo "idealna meta" jer je bio poznat po gorljivoj netrpeljivosti prema Srbima, zbog čega je bio jedan od najvećih zagovornika obračuna sa Srbijom.

 

- Apsolutno sumnjam da će najznačajniji delovi tog projekta biti objektivni prema Srbima i mogu da vas uverim da izložbe koje se predviđaju projektom neće biti dobro primljene u RS. Kada je reč o Sarajevu i njegovim namerama, važno je napomenuti da je njegov gradonačelnik Ivo Komšić prilikom predstavljanja tog projekta naglasio da je "Evropa shvatila da se najveći sukob nakon Prvog svetskog rata dogodio upravo u BiH". Prema tome, smatram da treba staviti upitnik nad dobrim namerama tog projekta - naveo je, između ostalog, Dodik.

 
Za početak virtuelno

Stručnjaci za kompjutersku grafiku, okupljeni u Sarajevo grafiks grupu pod pokroviteljstvom Ejupa Ganića, nedavno su u okviru projekta Virtuelni muzej Sarajevskog atentata napravili virtuelnu rekonstrukciju Sarajeva iz perioda posle atentata, a u prvom planu je nekadašnji spomenik nadvojvodi Ferdinandu i njegovoj supruzi Sofiji. Ovaj spomenik podignut je 1916. godine u neposrednoj blizini samog mesta atentata, odnosno na levoj obali Latinske ćuprije ili Principovog mosta, a uklonile su ga vlasti bivše Kraljevine SHS odmah posle završetka Prvog svetskog rata.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/318188/Ferdinandu-spomenik-u-Sarajevu

Monday the 23rd. UG Jastrebarsko1942