JAMA KAPAVICA: Parastos 2013.

Категорија: Jame i pećine

Na Gumnima, kod ljubinjskog sela Kapavice
PARASTOS ZA ŽRTVE JAME KAPAVICA

LJUBINJE – Parosi mostarski i ljubinjski,  Radivoje Krulj i Saša Kojović,  služili su danas (subota) parastos svim postradalim na Gumnima  -  kod ljubinjskog sela Kapavice.Na pomenutom lokalitetu, u Drugom svjetskom ratu, ustaše su, nakon trodnevnog mučenja, 8. juna 1941. godine  u  jamu bacile 57 , pa potom  na obližnjoj zaravni  kod  nje postrijeljale –  još 58 Srba iz ljubinjskih sela  Kapavice, Rankovaca, Uboska, Rđusa, Ćukovaca i Vlahovića.

Parastosu je prisustvovalo oko 150 stanovnika ljubinjskog kraja, prvenstveno potomaka i rodbine ovih mučki ubijenih ljudi.

Zločin na Gumnima kod Kapavice bio je samo jedan u nizu zločina što su ih ustaše u junu 1941. godine počinile u ljubinjskoj opštini, pa će, kako saznajemo, u iduću subotu, 15. juna,  biti služen i parastos za žrtve jame Pandurica kod sela Vođena, u kojoj su ustaše okrutnom smrću usmrtile 36 ljudi.

Sa današnjeg parastosa u Kapavici, obavljenog i na Gumnima i kod same jame, donosimo i kraći video zapis, nakon čega možete pogledati i naš foto-izvještaj.

Moja Hercegovina, Draško Sikimić
Foto: Mitar L. Đurica
Izvor: mojahercegovina.com

Monday the 23rd. UG Jastrebarsko1942